Radio Białystok | Wiadomości | Wiadomości - Cudaki z ziemniaka, sery i miody. Smacznie się zapowiada impreza "Smaki Podlasia"
Występy kapel, stoiska z rękodziełem, warsztaty dla dzieci oraz dorosłych i przede wszystkim dużo regionalnego jedzenia. To wszystko będzie na niedzielnej (7.09) imprezie "Smaki Podlasia" w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej.
Tematem tegorocznej edycji wydarzenia są potrawy z ziemniaka.
Na odwiedzających skansen czeka wiele atrakcji
Od godziny 13:00 do 18:00 przygotowaliśmy bardzo dużo atrakcji i kulinarnych, i muzycznych. Będzie pogadanka Andrzeja Fiedoruka o potrawach ziemniaczanych. Pani Paulina Makarska, znana blogerka zrobi pokaz kulinarny. Przygotowaliśmy dla dzieci również warsztaty robienia cudaków z ziemniaka. Będą także występy zespołów folklorystycznych, nie zabraknie też kół gospodyń wiejskich, które nie tylko przyszykują wspaniałe i pyszne potrawy, ale zaprezentują się też na scenie - mówi dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej Katarzyna Ancipiuk.
Wojciech Kowalczuk z Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej zachęca do odwiedzenia paneli promujących podlaskie produkty.
Przygotowaliśmy trzy panele. Będzie panel serowy - mamy znakomite serowarnie. Dominować będą - i będzie można wybierać - wśród serów kozich. Drugi panel - miodowy, a miody mamy znakomite. Trzeci panel, wzbudzający coraz większe zainteresowanie, bo okazuje się, że coraz więcej pojawia się producentów napojów rzemieślniczych. Te wszystkie stoiska objęte są patronatem Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego - mówi Wojciech Kowalczuk.
Chciałbym bardzo serdecznie zaprosić na "Smaki Podlasia". Będzie to wielka uczta kulinarna, ale nie tylko, bo również artystyczna. Będzie można w Muzeum spędzić miło prawie cały dzień - mówi członek zarządu Województwa Podlaskiego Jacek Piorunek.
Uroczyste otwarcie niedzielnej imprezy "Smaki Podlasia" w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej rozpocznie się o w niedzielę (7.09) o godz.13:00.
Wstęp jest bezpłatny.
| red: at, sk